fbpx

Közeleg az év vége. Ilyenkor számot vetünk az eltelt évről. Mit valósítottunk meg, mi nem sikerült. Mit halogatunk továbbra is, vagy mi az, amit feladtunk idén, mert túl nehéz volt számunkra. Ahogy a fizikai edzettség és ép test befolyásolja az élethez való hozzáállásunkat, úgy a mentális hozzáállásunk is nagy mértékben befolyásolja az állapotunkat, közérzetünket.

Mentálisan is fontos edzeni magunkat, és ha te most ezzel hadilábon állsz, akkor az a jó hírem van számodra, hogy  ezen is lehet változtatni, tudatos munkával. A fejlődéshez azonban fel kell ismerni, hogy bizonyos kérdésekben nem vagyunk az induláskor a helyzet magaslatán.

Nézzük meg, hogy mit nem tesznek a mentálisan erős emberek? Avagy mit ne tegyél, ha mentálisan erős szeretnél lenni.

Íme 10 dolog amit a mentálisan erős emberek nem tesznek…

 1. Nem fecsérelnek időt az önsajnálatra.
  A mentálisan erős emberek nem ücsörögnek magukba roskadva azon sajnálkozva, hogy milyen borzasztó az életük, a körülményeik. Ehelyett felelősséget vállalnak a szerepükért az életben és elfogadják, hogy az néha nem egyszerű.
 2. Nem adják át az irányítást az életük felett.
  Nem hagyják, hogy más kontrollálja őket vagy felülkerekedjen rajtuk. Nem mondanak olyat, hogy „a főnököm miatt érzem rosszul magam”, mert tudják, hogy ők irányítják a dolgokat, az érzelmeiket és ők választják meg azt is, hogy hogyan reagálnak, milyen érzéseket táplálnak egy adott szituációval kapcsolatban.
 1. Nem félnek a változástól.
  A mentálisan erős emberek nem próbálják meg elkerülni a változásokat. Ehelyett lelkesek és nyitottak a pozitív változásokra. Tudják, hogy a változás fontos az életben és megpróbálnak megfelelni ennek.
 2. Nem pazarolnak felesleges energiákat olyan dolgokra, amiken nem tudnak változtatni. Nem hallasz mentálisan erős embereket panaszkodni egy elveszett tárgy miatt vagy egy dugó miatt. Ehelyett arra fókuszálnak, amit befolyásolni tudnak. Felismerik, hogy vannak helyzetek, amikor az egyetlen dolog, amit kontrollálni lehet, az a hozzáállás.
 3. Nem akarnak mindenkinek megfelelni.
  A mentálisan erős emberek felismerték, hogy nem kell mindig mindenkinek megfelelni. Nem félnek nemet mondani vagy kiállni önmagukért, ha a helyzet úgy kívánja. Törekednek a kedvességre, de nem keseríti el őket, ha nem mindenki boldog a viselkedésükkel.
 4. Nem félnek ésszerű kockázatot vállalni.
  Nem vállalnak buta, céltalan rizikót, de nem félnek olyan kockázatos dolgoktól, amelyeknek bár bizonytalan a kimenetele, de van benne ráció. A mentálisan erős emberek nem sajnálják az időt arra, hogy számba vegyék a rizikó faktorokat, a pozitív hozadékot és ennek megfelelően hozzák meg a nagy döntést. Tisztában vannak az összes lehetséges hátránnyal is.
 5. Nem bánkódnak és siránkoznak a múlton.
  Nem pazarolnak időt arra, hogy a múlton rágódjanak, és azt kívánják, bárcsak máshogy alakultak volna a dolgaik. Elfogadják a múltjukat és kijelentik, hogy rengeteget tanultak belőle. Nem a régi sérelmekkel foglalkoznak, nem vágyódnak vissza a régi szép időkbe. A jelenben élnek és a jövőt tervezik!
 6. Nem követik el ugyanazokat a hibákat újra, újra és újra.
  A mentálisan erős emberek felelősséget vállalnak a tetteikért és tanulnak a hibáikból, így nem követik el ugyanazokat a hibákat, hanem próbálnak jobb és jobb döntéseket hozni minden alkalommal.
 7. Képesek elismerni és tudnak örülni mások sikereinek.
  Képesek elismerni és ünnepelni mások eredményeit. Nem irigykednek vagy érzik legyőzöttnek magukat csak azért, mert más sikeresebb, mint ők. Felismerik, hogy a siker mögött milyen kemény munka van és megpróbálnak ők is ugyanilyen keményen dolgozni, hogy eredményesek legyenek.
 8. Nem adják fel az első kudarc után.
  A mentálisan erős emberek nem úgy tekintenek a bukásra, mint egy ok a feladásra. Ehelyett a sikertelenséget egy lehetőségnek tekintik a fejlődésre. Addig próbálkoznak, amíg el nem érik a céljukat!

Ha fenti állításokat észben tartod, és dolgozol magadon, akkor a következő éved sokkal hatékonyabb és sikeresebb lehet, mint az idei volt.

Légy mentálisan erős 2019-ben!