fbpx

Egyre többet hallunk kiskorúak erőszakos cselekedeteiről, kábítószer-fogyasztásukról, korai terhességekről, figyelemhiányról és öngyilkosságokról egyre fiatalabb akár már 11-12 éves korban. S míg a 90’-es években nyugtattuk magunkat, hogy ez Amerikában igaz, nálunk nem, nos mára ezek teljesen mindennapos problémák Magyarországon is. Továbbá hazánkban a válások és külön költözések száma sem szűnik, így egy friss demográfiai kimutatás alapján 544 ezer egyszülős háztartás létezik ma Magyarország szerte.

A szülők ma szinte kivétel nélkül egyaránt megkérdőjelezik mind a régi, mind az új nevelési módszereket. Az a véleményük, egyik módszer sem hatékony és a problémák csak egyre nagyobbak lesznek. Az egyszülős háztartásokban ez még inkább kihívás és további gondokat és nevelési nehézségeket jelent.

Vannak olyan szülők, akiknek az a véleményük, hogy a problémákat a túlzott engedékenység okozza. A baj szerintük az, hogy a gyermekeket mindennel elhalmozzák. Mások szerint a régi módszerek a verés, ordítozás a felelősek. Ismét más szülők pedig a társadalmi változásokat a felgyorsult világot és negatív változásokat okolják.

Sokan azt mondják, hogy a túlzott tévézés, a pazarlásra sarkalló reklámok és az erőszakos filmek a felelősek.

Hol van akkor az igazság?

Nos az állam bizonyos szinten be tud avatkozni és sikerrel is kecsegtethet pár megoldás (lásd a dohányzás visszaszorítása kapcsán a korlátozott cigaretta vásárlási lehetőségek) a probléma gyökere és ezáltal a megoldás is azonban a családom belül van. Éppen ezért a családokon belüli kezelésre és megoldásokra kell fókuszálni. A szülőknek pedig be kell látni és el kell fogadni, hogy a társadalmi változásokat lehet okolni, lehet rájuk „fogni” a csemeték „rossz” viselkedését és magatartását, ugyanakkor továbbra is ők lesznek a felelősek azért, hogy a gyermekeikből ép, erős, magabiztos, együttműködő, és együtt érző felnőtteket neveljenek. Tehát a társadalomban bekövetkező változásokat le kell követni és a szülőnek kell változtatnia a nevelési módszereken.

Összegezve: Gyermekeink legfőbb problémái családi eredetűek! Éppen ezért azokat a családon belül kell megoldani! Másképp nem fog működni.

 

A gyermeknevelés témakörében egy előadást is fogok tartani az ősz folyamán. Kérlek, hogy figyeld a hírleveleimet a részletekkel kapcsolatban!

További szép nyarat kívánok neked!
Üdv,
Gábor