fbpx

A nemrégiben Magyarországon megrendezésre került 17. FINA úszó világbajnokság egy óriási esemény volt kis hazánk számára. Balatonfüred majd Budapest vendégül látta a világ úszó elitjét. Olyan és akkora sportesemény volt ez, amelytől csak az Olimpia és a futball VB nevezhető nagyobbnak.

Volt szerencsém a zárónap délelőtti eseményeit személyesen is megtekinteni és átélni. Már reggel hatalmas hangulat volt, több ezer lelkes hazai szurkoló szorított a legjobbjainknak. Egy-egy magyar úszása alatt a hideg rázott ki, a szőr felállt a karomon. Boldog voltam, hogy magyar vagyok, itt ülök a lelátón és átélhetem ezt az igazán ritka élményt! Hazafelé büszke, elégedett és önfeledt voltam, hogy élőben láttam és átérezhettem a VB hangulatát.

Akit ki szeretnék emelni a VB-ről az természetesen Hosszú Katinka! Hihetetlen sportember Ő! 2 arany 1 ezüst és 1 bronz! Már most a legnagyobbak között említhető a magyar úszás történetében. Messze nem volt ez azonban mindig így. Egy amerikai edző, nevezetesen Dave Salo a sikertelen londoni olimpia után a következőt tanácsolta a „Mi legyen most ezután Dave?” – kérdésre melyet Katinka tett fel neki.
Hagyd abba, vonulj vissza és nyiss egy szépségszalont…
Katinka el is töprengett ezen, de az úszást választott és azóta a többi már történelem. Nemrégiben olvastam vele egy cikket és a következőket mondta el. „Két eredménye lehet valaminek: vagy sikerül vagy tanulunk belőle. Más nincs.” A mondást nem Ő találta ki de nem is ez a lényeges. Úgy is fogalmazhatom, és én így is szoktam magamnak mondani: Nincs kudarc, csak tapasztalat!

Ez a mondat aranyat ér! Már, ha képesek vagyunk a gyakorlatban is így gondolkodni és cselekedni.
Katinka a kitartás és akaraterő megtestesítője! Törölte szótárából a kudarc fogalmát. Pontosan meghatározott célok és tervek szerint dolgozik. Ezek mentén halad napról napra.

Jegyezzétek fel ti is ezt a mondást: Nincs kudarc, csak tapasztalat! Kirúgtak az állásodból? Nem sikerült egy fontos vizsgád? Elhagytak? Akármikor egy nehéz helyzetbe kerültök, idézzétek fel magatokban Katinkát és ezt a mondást. Vagy amikor egy esős őszi hétfőn ki kelni sem lesz erőtök az ébresztő után az ágyból, akkor gondoljatok majd arra, hogy Katinka már 1,5 kilométert le is úszott valahol. Kitartás! Akaraterő! Állhatatosság! Hit! Iron Lady, de tényleg!
Vegyünk róla példát! Jusson eszünkbe minden nap!
Két eredménye lehet valaminek: vagy sikerül vagy tanulunk belőle. Más nincs.”