fbpx

Az elmúlt most már több mint másfél év a COVID-ról szól az egész világon, így kishazánkban is. Sajnos a téma már sokak számára lerágott csont, felejtenénk már, de továbbra is ez a fő téma. Ismét riogatnak minket a 4-ik hullámmal. Sok a bizonytalanság a feszültség és fáradtság, fásultság az emberekben. Magamon és embertársaimon is azt veszem észre, hogy már kezdünk magunkkal is rosszban lenni. Stresszes vagyunk, semmin nem jó, feszengünk a bőrünkben, unatkozunk. Pedig most éppen szabadság van, ugyanakkor mintha már mindenki előre tartana az őszi COVID zárásoktól. Előre elkezdtük az aggódást, ami egyértelműen hatással van a magunkkal való viszonyra is.

 

Az egyik legfontosabb emberi kapcsolatunk a saját magunkkal való kapcsolat. Egyensúlyban lenni, békében lenni magunkkal. Van egy olyan egyszerű és nagyon hatékony dolog, ami sokak számára nehéznek tűnik, pedig nem az. A mostani írásomban az 1 perces relaxációról és annak jótékony hatásáról szeretnék írni neked.

 

“Nincs rá időm…” “Majd holnap kétszer…” “Majd ha kicsit elcsendesednek a dolgok körülöttem…”

A relaxáció jótékony hatású – ezt majdnem mindenki elismeri. A relaxáció időt vesz igénybe – ez viszont majdnem mindenkit eltántorít. És akkor jönnek a fent sorolt kifogások. Ezért gyűjtöttem össze neked néhány ötletet, 60 másodperces mini-relaxációkhoz. Nem biztos, hogy minden guru rábólintana és azt mondaná, hogy ennyi is elég (természetesen ha több időd van, akkor hajrá, és legyen 10 perces vagy 5 perces a gyakorlatod), de nekem ezek a kis trükkök mindig bejönnek.

Hiszen a relaxáció tulajdonképpen arról szól, hogy megtanulod a gondolataidat egyetlen pontba fókuszálni és – lecsendesítve az  elméd. Ez nyugalmat ad és energizál: többed ad neked mint egy energiaital vagy kávé, azt biztosan állíthatom neked. És lásd be, hatvan másodperced akkor is van, ha nagyon elfoglalt életet élsz.

 

Íme, a mini-relaxációs ötletek:

 

Ébredés: Amikor reggel felébredtél, végy három mély lélegzetet, számold is közben őket. Azután vedd számba, mi az, amit a közeledben hallasz: tovarobogó autókat, daloló madarakat az ablakod előtti fán, netán apró zajokat, ahogy a párod a reggeli teát vagy kávét készíti? Amikor a figyelmedet a jelenben hallható hangokra összpontosítod, nem tudnak elszaladni a gondolataid az előtted álló nap esetleges nyomasztó feladataival kapcsolatban…

Zuhanyzás: ez nagyon egyszerű, de annál hasznosabb technika. Csak állnod kell a zuhany alatt. Érezd, ahogy a vízcseppek végiggördülnek a testeden. Csak arra figyelj, hogy a víz felfrissít és megtisztít téged. Más gondolat ne járjon a fejedben, csukott szemmel fókuszálj a vízre és a frissítő, üdítő és energizáló hatására.

Séta: figyeld meg, milyen könnyű beleesni az ítélkezés csapdájába! Ahogy sétálsz a forgalmas utcán, vedd észre, hogy akaratlanul is megítéled a szembejövőket: pl. miért nem mosott hajat, miért nem tudja megfegyelmezni a gyerekét, hogy lehet ilyen ügyetlenül parkolni, stb… Vedd észre, amikor így működsz és fordíts a dolgon (legalább 60 másodpercen keresztül). Ítélkezés helyett figyeld meg a környezeted. A fákat, a szelet, madarakat, közlekedés zajait, illatokat, a város zsibongását, vagy éppen a falu csendjét. Ha éppen lehetséges ülj le egy padra, és csukott szemmel hallgasd a fentieket.

Feszítés: Feszítsd meg tested minden izmát egyszerre, legalább öt másodpercen keresztül. Aztán lazítsd el mindet 25 másodpercre. Fél perc múlva ismételd meg még egyszer a folyamatot. Vedd észre, milyen rengeteg izom fut a testedben és koncentrálj rájuk, ahogy megfeszíted őket. Ez is ugyanolyan hatékony módszer, mint amikor például csak a légzésedre figyelsz…

Elalvás: Amikor este már ágyban vagy, végy három mély lélegzetet, számold is közben őket. Űrítsd ki az elméd, csak a lélegzetvételre fókuszálj és a számolásra.

Gyakorold az egyperces mini-relaxációt minden nap: tedd szokásoddá, hogy néha – legalább egy percre – kikapcsolod az agyad és a jelenre fókuszálsz. Figyeld meg, mennyi energiát ad ez a néhány jelentéktelennek tűnő gyakorlat is! Aztán ha már az egy perc jól megy, akkor irány az 5 perces időtartam.

Ha pedig szeretnél mégtöbb energiát beletenni a saját jólétedre, akkor kérd az ingyenes kurzusom itt:

–>>7 napos önbecsülés növelő gyorstalpaló minikurzus<<–