fbpx

2017 nyarán ünnepelte 80-ik születésnapját Dustin Hoffman hollywood-i színész. Bizony a homokóra nekik is pereg. Nem is gondolnánk, hogy Ő is lassan 50 éve van a pályán. Talán azért sem „múlik” felette az idő mert számos régi filmje közül az egyiket szinte minden héten adja valamelyik hazai csatorna. Színészi képességeit gondolom nem kell ecsetelni, elég csak a Pillangó, Kramer kontra Kramer, vagy az Esőember filmcímeket felhozni mellette.

A jeles születésnap alkalmából adott pár interjút és talán egy másik oldalát is megmutatta a nagyérdeműnek. Íme 10 tanács Dustin Hoffmantól:

  1. Senki nem mondhatja meg, hogy mire vagy képes. Gondoltátok volna, hogy az ifjú Dustin Hoffman szobatársával együtt aki mellesleg Gene Hackman volt, eltanácsolták mondván, hogy tehetségtelenek. Szerencsére egyikük sem hitte el ezt a véleményt.
  2. A munka nem derogál. A színiiskola eltanácsolta ezért a következő időszakban sokféle munkát végzett az ifjú titán. Újságárus, pincér, bolti eladó, mosogató is volt Mindeközben a nagy cél ott lebegett a szeme előtt. Színész akart lenni ezért tovább képezte magát egy drámaiskolában és meghallgatásokra is járt.
  3. Nem minden a külső. Mi is a tipikus hollywoodi színész ideál? Magas, izmos, dús hajú, jóképű és napbarnított. Ennek Dustin Hoffman nem igazán felelt meg a 167 cm-es magasságával és nyeszlett alkatával. Így hát maradt a tehetsége, ezzel tört utat magának.
  4. Kovácsolj erőt a hátrányodból. Az alkatát az imént már taglaltuk az ifjonc Dustinnak, amiből a Diploma előtt című filmben tökéletes előnyt tudott kovácsolni. Harminc évesen játszotta el a félszeg egyetemista szerepét. Meg is hozta neki a nemzetközi ismertséget és Oscar jelölést.
  5. Lehetetlen nem létezik. Három évvel később 1970-ben mutatták be, A kis nagy embert. Itt megmutatta mit is jelent úgy igazán az átalakulás. Jack Crabbet 17 éves tiniként és 121 éves öregemberként is megformálta. Jóval a ma már általánosnak mondható CGI technika előtt.
  6. Ne add magad könnyen. Hoffman nem mindent vállalt el amit felkínáltak neki. Manapság sajnos sok színész beleesik ebbe a hibába, pocsék filmekkel rombolva a nimbuszukat. Az előbb már említett Kramer kontra Kramer szerepét is csak nagy rábeszélések árán fogadta el. Ki alkudta magának, hogy akár a vágásokba is beleszólhat az utómunkálatok során Meg is lett a gyümölcse. Az év csúcsmozija lett ez a film. 9 Oscar jelölés 5 díj, melyből az egyik hősünkhöz került a vitrinbe.
  7. Olyan nincs, hogy ciki, ha jó vagy abban, amit csinálsz. Ékes példája ennek az Aranyoskám című mozija, amiben nőnek öltözve nem ciki volt, hanem zseniális. Érdemes megnézni azt az átélést amivel operált a filmben.
  8. Legmélyebbről lehet a legmagasabbra törni. 1987-ben őt is elérte az átok, avagy a nagy mellé nyúlás. Elvállalta az Ishtar című valamit, amivel 3 arany málna díjat is „besepert”. Aztán felállt a padlóról, megrázta magát és beköltözött az autisták közé. Miért is? Azért, hogy eljátszhassa az Esőember egyik főszerepét. Azt gondolom ezt a filmet senkinek sem kell bemutatni.
  9. Nincs megállás. Hoffman nem az a nyugdíjas típus. Nem tud leállni. Folyamatosan aktív maradt. Kisebb nagyobb szerepek. Animációs mese hangja. Talán pont ezért olyan friss még ma is. Akár szellemileg, akár fizikálisan nézzük.
  10. Őrizd meg az értékrended. Több tucat díj, jelölés, életműdíj, érdemrendek, társak elismerése. Hoffman mégsem szállt el magától. Nem égett ki. Nincsenek ügyei. Elsősorban ember próbált maradni. Emiatt övezi még mindig rajongás őt.

 

Javaslom, hogy olvassuk végig tanácsait rendszeresen. Kitartásából merítsünk erőt a szürke hétköznapokon! Ha neki ment, neked is menni fog! Akarni kell, de azt nagyon!