fbpx

Ezen a héten volt szerencsém az egyik filmcsatornán az Ébredések című nagyszerű alkotásba botlani. Nagyon régen láttam már ezt az értékes és elgondolkodtató remekművet. Még az elején járt a film amikor becsatlakoztam, így ott is ragadtam a képernyő előtt és végig is néztem.

A mű végén Robin Williamsnek (aki egy orvost játszik a filmben) volt egy összegzése, monológja az életről. Nekem nagyon megragadt ez a pár mondat, még sokáig gondolkodtam rajta a film után. Ezt szeretném most a figyelmedbe ajánlani:

AWAKENINGS, Robin Williams, 1990, (c) Columbia

„Az emberi elme erősebb, mint bármilyen gyógyszer. Ez az, amit életben kell tartanunk. Munkával, játékkal, barátsággal családdal. Mert ezek a dolgok számítanak. Hajlamosak vagyunk elfeledni, a legegyszerűbb dolgokat.”

Ha még nem láttad a filmet, akkor csak ajánlani tudom. Amit ki szeretnék emelni belőle számodra a mostani írásomban: Az emberi elme erősebb, mint bármilyen gyógyszer, vagy bármi más teszem hozzá.  Amit el tud képzelni az meg is tudja valósítani. Mi pedig agyunk alig a 10% -át használjuk talán, vagy még annyit sem. Szabad akaratunkat arra használjuk fel, amire csak szeretnénk. Elménk dolgozhat nekünk, ugyanakkor ellenünk is. Arra kérlek, hogy gondolkozz el ezen, és tedd meg a megfelelő változtatásokat addig, amíg még nincs igazi „tétje,” nem szorít az idő!

Úgy kell éljünk, hogy ha egy nap történik valami hatalmas változás, tragédia ne bánjunk semmit. Éppen ezért a következő dolgokra érdemes fókuszálnod nap mint nap:

  1. Személyes sikereid: mindenki számára mást jelent ez a szó. Határozd meg minél előbb mit is jelent számodra a siker. Amint ezt sikerült tisztázni magadban, kezdj el dolgozni ezen céljaidon minden egyes nap.
  2. Boldogság: Ez elsősorban emberi kapcsolatainkat jelenti. 85-90%-ban az határozza meg mennyire vagy elégedett és boldog az életedben, hogy milyen minőségű személyes kapcsolataid vannak. Minél jobb családi, baráti kapcsolatokat ápolunk, annál inkább boldognak fogjuk érezni magunkat. Mutasd ki bátran feléjük mennyire fontosak ők számodra.
  3. Szeretet: Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz. Csak olyan mértékben vagy birtokában a lelki békének amennyire szereted magadat és másokat. Másként fogalmazva a szeretet az örök megoldás minden élethelyzetben. A szeretet az egyetlen dolog, amiből sosem kaphatsz többet a kelleténél.
  4. Önbecsülés: Önmagad elfogadása az első lépés. Két fő szabály van, amit figyelembe kell venned. Az első az, hogy senkit sem tudsz jobban szeretni, mint önmagad. Ha valaki önzőséggel vagy egoizmussal vádolna emiatt, csak legyints rá és haladj tovább. A második kimondja, hogy senkitől sem várhatjuk el, hogy jobban szeressen minket, mint amennyire te szereted és tiszteled magadat.
  5. Pozitív gondolkodás: Henry Ford mondta: “Akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.” Indítsd úgy minden napodat, hogy pozitív hangulatban indulj munkába, vidd a gyerekeket a suliba. Akár olvasással kezded a napot, akár pozitív megerősítésekkel, vagy relaxációval. A lényeg, hogy a napod ragyogóan és önbizalommal telve indítsd el.

Ezek az alapvető tényezők, amik ahhoz szükségesek, hogy jól érezd magad a bőrödben, és elégedett légy az életeddel. Ezekhez természetesen társul még jó pár tényező, amelyeket most felsorolás szintjén szeretnék megemlíteni neked: humor, tudatosság, tanulás egy életen át, kitartás, önfegyelem. Személyes fejlődésed egy élet hosszig tartó folyamat.

A lényeg az, hogy vedd észre minden egyes nap egy ajándék számodra. Hálás lehetsz, hogy most ebben a korban élhetsz. Lehetőségeid határtalanok, csupán csak élni kell velük. Nyisd fel a szemed, hiszen ahogy a filmben is elhangzott, hajlamosak vagyunk elfeledni, a legegyszerűbb dolgokat. Pedig az a helyzet, hogy ezek általában a legfontosabb dolgok az életben. Minden csak döntés kérdése az életben, a döntés joga pedig a te kezedben van!

Gondolataimat egy Brian Tracy által gyakran használt idézettel zárnám:

„Csak egy életünk van, s az hamar elszalad
ám amit szeretve tettünk benne, az örökre megmarad”