fbpx

Nemrégiben olvastam a Nők Lapjában egy érdekes és igaz írást az otthoni láthatatlan munkával kapcsolatban. Ennek is mint oly sok másnak van már világnapja 2001 óta. A cikk hosszan taglalja, hogy a nők mind a mai napig sokkal több otthoni munkát végeznek mint a férfiak.  Sőt ki is számolták, hogy mennyit is jelent forintban az elvégzett munka.

Például a lakhatásra fordított munkával, azaz rendrakással, takarítással 1525 milliárd forintnyi munkát végzünk egy évben. Ha kifizetnék az otthoni élelmezésre (főzés, tálalás, tízórai-, uzsonnakészítés stb.) fordított időt, 3099 milliárd forintot kapnánk, mosással, teregetéssel, vasalással 341 milliárd forint értékű munkát végzünk el ingyen, a gondoskodással töltött óráink 1518 milliárd forintot érnének.

 

Tisztelt férfi társaim! 

Azt kell mondjam a cikk elolvasása után, hogy szinte mindenben igaza van. Lássuk be, egy fáradt munkanap után hazaérve leginkább a kanapé kényelmére és a távirányítóra vágyunk. Nem az az első kérdésünk, hogy miben segíthetek, hanem, hogy mit lehet enni. Hiszen rendszerint belépve az ajtón már éhen is halunk. 🙂

Az írás azért kitér arra, hogy pozitív változások is végbe mentek a 80-as évektől kezdődően.

Egyre többet és többet segítünk be főzés, mosogatás, vasalás, gyereknevelés terén. A bölcsiben és óvodában is egyre több nevelő jelzi vissza, hogy sok-sok apukával találkozik napi szinten. Ez nap csak az anyák számára nagy könnyebbség, de erősíti az apa és gyermeke közötti kapcsolatot is. A változás egyértelmű jelei tehát észlelhetőek.

Miért is olyan fontos ez?

Az előző két írásomban (még a saját weboldalam elkészülte előtt, a blog.hu oldalán) a stresszről, mint népbetegségről, majd annak hatékony kezeléséről értekeztem. Nos egy anya számára, aki két gyerek mellett még dolgozik is és viszi a háztartást életmentő lehet egy segítőkész apa/férj/társ/támasz. Hatalmas veszekedésektől kímélhetjük meg magunkat, ha megpróbálunk egy kis terhet levenni a gyengébbik nem válláról.

Hazaérve tehát egy kis szusszanást követően kérdezzünk rá, hogy miben lehetünk párunk segítségére. Higgyétek el már a kérdés is egy óriási gesztus lesz és életünk párja fontosnak és meg becsültnek fogja érezni magát. Talán még egy kis desszertet is kapunk a vacsora mellé. 😊