fbpx

20-as éveimben a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy mennyire haszontalan mindenbe belevágni, nagy lelkesedéssel elkezdeni, majd a felénél vagy 80%-nál abbahagyni, és soha többé felé sem nézni. A múltban én is sokszor ismételtem meg ezt a cselekvést, és bevallom jó pár év belső fejlődés kellett hozzá, hogy ez a rossz szokásom átalakuljon. Két okból is nagyon rossz ez „a soha nem fejezek be semmit– körforgás.” Egyrészt a sikerélményt veszed el magadtól, másrészt észrevétlenül az önbecsülésed is csökken, amit aztán igazán izzadtságos munkával lehet visszaépíteni.

Azért, hogy neked ne kelljen annyiszor megtapasztalnod ezt a belevágok, abbahagyom, másba kezdek, abbahagyom körforgást, összegyűjtöttem neked azt a 10 legjobb tippet, ami nekem leginkább segített legyőzni ezt a rossz szokásomat.

Ezek mind-mind abban segítenek Téged, hogy a legközelebbi feladatodba, célodba ne csak belevágj, hanem meg is valósítsd, amit elterveztél. Legyen szó egy vágyott képzésről, vagy egy önfejlesztő könyvről, amit szeretnél kiolvasni, az 5 kilóról, amit 3 éve le kellene adni, netán a ház befejezéséről, amit tényleg, de tényleg meg kéne már csinálnod.

Jöjjön akkor a tíz tipp azoknak, akik eddig nem csinálták végig a dolgaikat, és most eljött az idő, hogy változtatni szeretnének:

  1. Jól válaszd meg, mibe fogsz bele!

Amikor belevágsz egy új projektbe, gondold végig, mindaz mennyire érdekel téged valójában. Ha muszájból, vagy családi nyomás hatására „kell” belevágnod, akkor kevés esélyed van a sikerre. Például, amikor gyerekként a szenvedély legapróbb érzése nélkül (szülői nyomásra) jártam karatéra, hamar feladtam. A kosárlabda viszont mindig is érdekelt: ott nem feladat volt a gyakorlás, hanem öröm volt játszani, tornákra járni.

  1. Határozd meg, hogy pontosan mikor fogsz bele!

Nagyon fontos, és sok kudarc élménytől tudod magad megkímélni magad, ha az igazán nagy célok kapcsán mindig csak 1 van fókuszban. Úgy is mondhatnám, hogy 1 év 1 nagy projekt. Azonos évben nem kell vállalkozást indítanod és építkezned is. Vagy a babát vállaltál, akkor ne abban az évben kezdj el egy új főiskolát. Hidd el, egy jó tervezés aranyat ér! Utólag nagyon hálás leszel majd magadnak!

  1. Oszd be jól, hogy mennyi időbe és pénzbe kerül a folyamat.

Ha már körvonalazódik a terved, akkor légy konkrét: írd be a fontos feladatokat a naptáradba. Készülj úgy, mint aki nemcsak meg szeretné csinálni, hanem meg is fogja csinálni. A félbehagyások egyik legfőbb oka, hogy a cél kitűzője nem tervezi meg a folyamatot, nem osztja be jól az erejét és meglepődik, hogy nincs ideje (vagy pénze) mindarra, amit eltervezett. Pénzügyi tervezéskor javaslom neked, hogy inkább magasabb összegeket írj fel magadnak becsléskor. Illetve legyen egy minimum 25%-os vésztartalékod, nem várt eseményekre.

  1. A kész jobb, mint a tökéletes!

Hányan, de hányan halogatják a munkát, mert arra törekszenek, hogy TÖKÉLETESEN csinálják… Fogadd el, hogy nem vagy (és nem is leszel) tökéletes. Senki sem az. Mindenki a saját maga szintjén bosszankodik a hibái fölött. Dolgoztam együtt olyan emberrel, aki azért volt bent (az egyébként mélyen alulfizetett munkahelyén)10-12 órákat a munkahelyén mert, maximalista volt. Úgy érezte, hogy csak 100 vagy 110%-os munkát adhat ki a kezei közül. Egyszer aztán egy komolyabb betegség figyelmeztette őt is, hogy ezt hosszú távon nem lehet csinálni. Te ne várd meg, míg a betegség jelez!

  1. Köteleződj el – hozd meg a nehéz döntést!

Ha igazán komolyan gondolod, például a fogyókúrát, akkor nemet tudsz mondani a somlóira ebéd után. Kösz, de most ezt kihagyom… Ha igazán komolyan gondolod, hogy leteszed a nyelvvizsgát, nemet tudsz mondani a szombat esti mozira. Bocs, ha meglesz az angol nyelvvizsgám, ígérem, hogy veletek ünneplem majd meg. Mindig tedd fel magadnak a kérdést: mi a fontosabb, az azonnali kis jutalom, vagy a nagy jutalom az utazás végén?

  1. A cél minden nap legyen a szemed előtt!

Ennek egyik legerősebb eszköze a vizualizáció. Minden reggel kelj ezzel és minden este feküdj le ezzel a gondolattal, addig amíg el nem érted a célod. Készíts álomtáblát, rakd ki a végcél fotóját az íróasztalodra/ hűtődre, stb. Erősítsd meg magad, emlékeztesd magad a nehéz pillanatokban mindarra, hogy miért csinálod ezt az egészet. Ha igazán erős a miérted, akkor el fogod érni a célt!

  1. Mindig azt csináld, amihez kedved van!

Néha azért kezdünk halogatni, mert a soron következő feladathoz nincs kedvünk. Ilyenkor ugorj egyet: válassz olyasmit, amihez kedved van. Ami lelkesít. Ha ezzel megvagy, és kellő energiát kaptál az elvégzett feladat által, akkor esélyt kapsz arra, hogy más szemmel ránézhess a korábban nemszeretem feladatra és megcsináld gyorsan (egész lelkesen).

  1. Mérd a haladásod!

Minden hét végén (célszerű vasárnap délután vagy este) gondold végig, mire haladtál a céloddal kapcsolatban. Adj az eredményeidnek százalékos értéket. Lehet, hogy hétfőn 50%-nál jártál, de vasárnapra már 80%-on állsz. Keress olyan mérhető eredményeket, amelyek alapján könnyen el tudod dönteni, valójában mit végeztél. Használhatod százalék helyett az 1-10-es skálát is. Amelyik szimpatikusabb számodra.

  1. Ünnepeld meg a sikereidet!

Néha úgy érezheted, hogy csak bébi léptekkel haladsz. Bele se mersz gondolni, hogy mennyi minden van még hátra. Ilyenkor inkább nézd azt, hogy mit értél már el. Koncentrálj a pozitív dolgokra, mekkora utat tettél meg máris, ne arra, hány emelkedő van még előtted. A vonzás törvénye neked fog dolgozni, ha már elindultál. A sikeredet pedig ünnepeld meg bátran. Kis siker pici ünneplés, nagy siker nagy buli! 🙂

10. Ne erőltesd a végtelenségig, ha mégsem működik!

Kétféle feladás van (Seth Godin üzleti filozófus fogalmaz így). Az egyik a reaktív – ez haszontalan. Arról szól, hogy kiszállsz, ha picit is elment a kedved, elfáradtál, stb.
A másik a stratégiai feladás. Ez hasznos. Ha útközben kiderül, hogy amibe belevágtál mégsem tölt el örömmel, nem kecsegtet sikerrel és a vágyott haszonnal, akkor add fel és lépj tovább. Hasznosítsd a tapasztalataidat egy következő vállalkozásban. Mindenki tévedhet, fogadd el és lépj tovább.