fbpx

A félreértések a leggyakoribb ellenségei a kapcsolatainknak. A legjobb barátság is tönkre tud menni egy meg nem beszélt félreértés miatt, de házasságok és szülő-gyerek kapcsolatok is elmérgesedhetnek miatta. A mai posztban ezért összeszedtem 5+1 stratégiát, amivel védekezhetsz a félreértések ellen. Személyes élményeim is bőven akadnak, legyen szó baráti, vagy családi kapcsolatokról. Te most hány ilyen félresiklott beszélgetést tudsz felidézni az életedből???

A félreértések legfőbb oka az, hogy a kommunikáció során egy „személyes gondolati szűrőn” keresztül megy át minden információ. Tehát mi már a saját beállítottságunknak, meggyőződésünknek megfelelően fogadjuk be a kapott infót.

Egy egyszerű példán keresztül hadd szemléltessem ezt neked…

Főnököd: – Milyen korán bent vagy ma! (ez egy dicséret részéről, teljesen pozitív és ártalmatlan)

Te: – Köszönöm, igyekeztem! Sok ma a teendőm. (eközben persze a következők futnak át az agyadon… eddig mindig késtem?; biztos elégedetlen velem és a munkámmal; ki akar rúgni???)

A tény az, hogy kaptál egy dicséretet, magadban azonban ezt egy kritikának fordítottad le. Sőt, tovább is gondoltad ezt a dolgot és már ott jársz, hogy ki fognak rúgni!

Stresszes helyzetekben ez hatványozottan érvényes. Kiválóan leírja ezt a következő mondás (ettől jobbat még nem hallottam):

„Nem azt hisszük, amit látunk, hanem azt látjuk, amit hiszünk.”

Magyarán szólva, egy kommunikáció során azt fogjuk meghallani és gondolni, amit a „gondolati szűrőnk” átenged és összhangban lesz személyiségünkkel, világképünkkel. Én abban szeretnék segíteni most neked, hogy rávilágítsak arra, hogy józan ésszel, türelemmel, tudatossággal és pár apró technikával el tudd kerülni a kínos vitákat, visszafordíthatatlan sértődéseket, családi drámákat.

Íme az 5+1 tipp a félreértések elkerülése végett!

  1. Ne magadra figyelj, hanem a másik félre: Vitás helyzetben hajlamosak vagyunk csak saját magunkra figyelni. Eleve kudarcra ítéljük a kommunikációt, vitát. Csak és kizárólag nekem lehet igazam. Felesleges erőlködni, győzködni engem. Te álltál már így egy-egy hevesebb beszélgetéshez (csak őszintén)???

Tipp: Kövesd a vita partnert szóról szóra. Figyelj oda minden szavára, ha kell mond végig magadban azt, amit Ő mond neked. Tehát ne a belső hangra fókuszálj, hanem rá!

  1. Gondolkozz, mielőtt visszavágnál: A számoljunk el magunkban 10-ig, de legalább 3-ig tipikus esete. Most, hogy ezeket a sorokat írom, legalább 5 eset fut át az agyamon, amikor, ha csendben maradtam volna… Neked is ismerős szituáció ez?

Tipp: Hallgasd végig miről is van szó. Mi is a valóság? Mik a tények? Ne vágj közbe, ne védekezz rögtön, hiszen lehet nem is támadásról van szó! Így, ha nem tüzelsz csípőből, nem lesz miért később bocsánatot kérned.

  1. Kérdezz vissza bátran: Amikor ártatlanul állsz egy helyzet előtt, és tényleg fogalmad sincs mi is történik most körülötted, a legjobb amit tehetsz, hogy kérdezel. Nincs rossz kérdés, nincs buta kérdés. Minden kérdés aranyat érhet! Ha úgy érzed valami ellened irányult, akkor próbálj a végére járni a dolognak, kérdezz vissza többször és bátran!

Tipp: Soha ne hagyd magad olyan helyzetbe szorítani, ahol lázadnod vagy meghunyászkodnod kell. Halld meg azt is, ami nem hangzik el! Olvass a sorok között és elemezz! Tanulj meg jól visszakérdezni!

  1. A kritika nem a személyed ellen szól: Tanuld meg, hogy a kritika nem a személyed elleni támadás. Nem téged akarnak minősíteni, hanem például a munkádat, vagy a hozzáállásod egy családi szituációban. Természetesen ezt a fentebb kivesézett gondolati szűrővel a másodperc tized része alatt le tudod fordítani magadban személyes támadásnak, de ne tedd!

Tipp: Szorítkozz a tényekre és a valóságra. Ne hagyd, hogy az érzelmek elsodorjanak. Nem célpont vagy. Helyezd magad az eseményen kívülre és mint egy filmet nézd végig. Majd a másik szemszögéből is vizsgáld meg a helyzetet. A végén még tanulhatsz is az esetből!

  1. Tévedni emberi dolog: Mindenki hibázik! Ez alól Te sem vagy kivétel! Egy álmos és esős téli reggelen nem kell vérre menő vitát kezdeményezni a buszon, vagy a munkahelyen. Pusztán azért mert valaki aznap összeveszett a nejével, nem kell, hogy a te napodat is tönkre tegye. Egy 5 perces intenzív vita az egész napos energiádat le tudja szívni. Onnantól kezdve pedig azt a napot megette a fene! Megér ez neked ennyit?

Tipp: Kövesd az élni és élni hagyni elvét. Számos dolog lepereg rólad, ha tudomást sem veszel róla. Kár szót pazarolni apró-cseprő ügyekre. Ezzel energiát spórolsz magadnak és a jó hangulatodat sem veszélyezteted. Lehet, hogy neked van igazad, viszont a másik fél ezt dacból sohasem fogja elismerni. Akkor pedig kár vesződnöd….

+1. Mielőbb tisztázd!

Ha mégis félreértés, vita, veszekedés adódna, az első adandó alkalmat ragadd meg arra, hogy tisztázd. Minél tovább görgeted magad előtt, annál inkább megoldhatatlanná fejlődik a probléma. Annál inkább fogod a másikban az ellenségképet, és nem pedig az embert látni. Amint lehet, üljetek le megbeszélni, kérdezz rá, hogy mi a helyzet valójában. Ne feledd! A megbocsátás abszolút önös érdek! Téged nem fognak horgonyként visszahúzni a régi sérelmek és lezáratlan viták, családi viszályok.