fbpx

Folyton elégedetlen és frusztrált vagy? Gyakran érzed úgy, hogy rajtad kívül mindenki sikeres, boldog, jól néz ki, fitt, anyagilag jól áll, és ezért sokkal kevesebbet kell dolgoznia, mint neked? Ideje, hogy kicsit átértékeld a dolgokat, és az elkövetkezendő évben ne csak a külsődön dolgozz, hanem a belső harmóniádra is fókuszálj!

 

Változtass a hozzáállásodon, és meg fog változni az életed is!

Van az úgy, hogy felfokozott érzelmi állapotban könnyelmű ígéreteket teszünk. Akár magunknak is. Emlékszel te is hasonlóra az elmúlt évekből? Mondjuk, a szilveszteri mámoros forgatagban. „Jövőre leszokok, rászokok, megcsinálom, abbahagyom, befejezem, elmegyek, váltok, stb.” Egy rakás a jövőnk számára meghatározó döntés, amely sok esetben nem válik a jövőnk számára meghatározó döntéssé, mert nem döntés volt, csak egy súlytalan kijelentés. Mire tartjuk magunkat? Mit ér a szavunk? Mennyire fontosak a döntéseink? Meddig tartunk ki az elhatározásunk mellett?

Először is mindenki szava annyit ér, amennyire az azt követő tettekben megmutatkozik. Sokan határoznak úgy, hogy januártól sportosabbra veszik a figurát, megszabadulnak némi súlyfeleslegtől, fittebbek lesznek és rendszeresen eljárnak a konditerembe. Aztán ez a lelkesedés jó ha két hétig kitart. Mert nehéz, kényelmetlen és hát időigényes. Ja kérem, tenni magunkért bizony időráfordítást igényel. Hol kezdjük, hogy ennél komolyabban vehessük a pozitív jövőnkbe vetett hitünket?

Másodszor ne a buli közepén határozzuk el magunkat, ha döntésről van szó. A szilveszter nagyon jó móka, ugyanakkor nem ott, és nem a másnapi másnaposság kiheverésekor van helye a céljaink felállításának. Éljünk a pillanatnak, élvezzük ki az évbúcsúztatást és máskor foglalkozzunk a jövő évi terveinkkel.

Az év vége mindig a számvetés időszaka is, mit értünk el idén, mit valósítottunk meg, min kell változtatnunk, mit szeretnénk a következő évben? Találjunk helyet az ünnepek környékén, amikor nyugodtan tudunk teret szentelni ezeknek a témáknak. Kellő időráfordítás szükséges a mérlegeléshez és a gondolkodáshoz.  E nélkül semmit sem ér az egész.

Brian Tracy szerint a jó élethez és boldogsához a következő három dolog elfogadásával kell kezdenünk (ha elfogadjuk a tanítását az a véleményem, hogy a csalódásokat és nehézségeket is könnyebb lesz feldolgozni):

 

  1. „Az élet nehéz. Mindig is nehéz volt, és mindig is az lesz. Mindenki számára.”
    Így te sem vagy kivétel. Ennek elfogadása után a kudarcokat is jobban fogod kezelni.
  2. „A második az, hogy csak tőlünk függ, hogy kik vagyunk és kik leszünk. Ma azért vagyunk ott, ahol vagyunk, mert mi magunk akartunk ott lenni.” – Tehát a mai életed a korábbi jó vagy rossz döntéseid eredménye!
  3. „A harmadik és talán legfontosabb, hogy mindent meg tudunk tanulni, ami ahhoz kell, hogy azzá váljunk, akivé szeretnénk, vagy elérjük azt, amit szeretnénk” – Szóval az a helyzet, hogy a korlátok nem a külső akadályok, hanem belső félelmeink és ellenállásaink. Ezeket leginkább jó kis kifogásokban testesítjük meg magunknak.

Így azt kell elfogadni, hogy az új évi tervek, vágyak, célok, álmok megvalósítását a belső harmónia kialakításával kell kezdeni. Ez mindennek az alapja, enélkül nincs sok értelme semminek. A belső lelki béke kialakítása nélkül a célok elérésére tett próbálkozások kudarcba fognak fulladni.

A boldog és eredményes élet titka, hogy kiiktassuk a negatív érzelmeket, embereket, tényezőket aztán lehetőségünk lesz megteremteni a saját belső harmóniánkat.

Az év végét szánjuk az elemzés időszakának. Vess számot mit is értél el idén, mit szeretnél elérni jövőre. Mindezek után gondold át, hogy a harmónia mennyire jellemző most az életedre. Ha még van hova fejlődni, akkor kezdj ezen dolgozni először. Utána jöhet minden más cél tervezése és elérése!

Boldog új évet kívánok mindenkinek!