fbpx

Életünket itt Magyarországon a korona vírus terjedése határozza meg március közepe óta. Ez a világjárvány a teljes földre hatással van. Számos áldozat, gazdasági krízisek, bizonytalanság, még minimum hónapokig.

Ebben a helyzetben csak a híreket tudjuk figyelni, azonban ez sokszor csak a félelem és aggodalom érzetét erősíti. Hosszú távon ez a negatív információ áradat és folyamatos félsz nagyon nagy hatással lehet önbizalmunkra és személyes hatékonyságunkra is. Félelemben és aggódva élni lehet, de csak szenvedés lesz minden nap.

Mit tegyünk hát a bezártságban és az egymásra utaltságban?

Összegyűjtöttem neked kedves olvasóm azt a 10 tippet amit én magam is használok és segíthet átvészelni, sőt még akár nem csak átvészelni, hanem magabiztosan, céltudatosan megélni ezt az átmeneti (ám igen hosszúra nyúló) időszakot:

  1. Kezdj minden reggelt olvasással és pozitív megerősítésekkel. Az én személyes kedvenc könyveim: Napoleon Hill: Gondolkodj és gazdagodj; Brian Tracy: Maximális teljesítmény; Kerner Tibor: Sziklaszilárd Önbecsülés
  2. Adj hálát azért, amid van. Keress legalább 3 olyan dolgot, amiért az adott reggel hálás lehetsz. Manapság már az is nagy szó, hogy nálunk itthon nem Olaszországhoz, Spanyolországhoz vagy Belgiumhoz hasonló méreteket öltött a korona vírus járvány.
  3. Legfontosabb céljaidat írd le magadnak egy papírra, vagy füzetbe. Ebben az időszakban érdemes a következő 3 hónapra fókuszálni. Mik azok a legfontosabb (legyen legalább 3, de akár 10 is lehet) céljaid, amik meg fogják határozni a következő negyedéved.
  4. Készíts tervet minden napra. Érdemes előző nap este, vagy korán reggel még olvasás előtt elkészíteni a napi feladatlistát.
  5. Ha van napi feladatlistád, akkor priorizáld is őket. ABCDE kategóriákat használva szépen beoszthatod a nagyon fontos (A), meg kéne csinálni (B), jó lenne megcsinálni (C), delegálható, tehát másra bízható (D) és eliminálható (E) vagyis törölhető feladatokat.
  6. Legyen ugyanolyan napirended, mintha eljárnál dolgozni. A legtöbb ember most otthoni (home office) munkavégzésre van ítélve. Ez sokaknak szokatlan és furcsa. „Indulj” el ugyanúgy dolgozni reggel, még ha az a másik szoba is, és gyere el munkából délután. Gép kikapcsol és szellemülj át.
  7. Tarts mértéket a káros szenvedélyeid terén. A bezártság során hajlamosak vagyunk többet enni és inni, dohányozni, nassolni és lustulni a kanapén, bambulni a televízió előtt. Ilyenkor szépen lassan kúszhatnak fel a plusz kilók, vagy 1 doboz cigi helyett már 2 kell napi szinten. Tudatosan figyeld magad, rossz szokásaid túlzásba vitele helyett, vegyél fel valami újat.
  8. Alkoss otthon, kreatívan. Rajzolás, gyurmázás, festés, közös éneklés, zene hallgatás, tánc, kirakózás, társasjátékok. Íme néhány példa, amelyeket gyerekekkel együtt kiválóan lehet alkalmazni az előző pontban szereplő rossz szokások helyett. Az introvertált személyiségeknek pedig ott van az örök klasszikus olvasás, vagy akár a napló írás ebben a kétségkívül érdekes és 100 évente egyszer előforduló időszakban.
  9. Minőségi idő töltése családunkkal. Az összezártságban nagyon fontos, hogy békében és harmóniában legyünk egymással. Más esetekben a mennyiségi időt is kiemelném, de ez most a #maradjotthon kapcsán adva van. Családi beszélgetések, film nézés, társasjáték, kártya, sakk stb. stb.
  10. Legyünk türelmesebbek magunkhoz és másokhoz is. Ez egy nagyon furcsa és szokatlan időszak mindenki számára. Legyünk toleránsabbak magunkkal és családtagjainkkal egyaránt. Igyekezzünk megtartani lelki nyugalmunkat és békénket, mert ez az időszak átmeneti és egyszer véget ér. Utána pedig jó lenne, ha ott tudnánk folytatni megszokott életünket (olyan családi békében és harmóniában) mint 2020 március elején tettük még.

 

Bízom benne, hogy mindenki megtalálja magának azokat a pontokat, amiket szívesen átültetne a mindennapjaiba.

Kitartást kívánok mindenkinek, és jó egészséget!