fbpx

Tudod, miért nem érzi magát a legtöbb ember sikeresnek és elégedettnek? Mert nem tud/akar – vagy nem mer – nemet mondani. A siker egyik fontos tényezője, hogy bizonyos helyzetekben, vagy bizonyos kérésekre nemet tudj mondani. Tudom, hogy kényelmetlen és sokszor rosszul esik kimondani (akár magadnak is), de a saját haladásod és sikereid érdekében muszáj megtenni.

Lehet, hogy pont ez a néhány nem hozhatja meg számodra az áttörést.
Íme 7 tipp, ami segít eldönteni, mire mondhatsz nemet a jövőben –céljaid megvalósítása érdekében.

  1. Írd össze, mely tevékenységekre mondasz ezentúl nemet! Vannak időrabló és felesleges elfoglaltságok az életünkben: pl. olyan üzleti találkozók, ahol előre tudjuk, hogy nem fogunk üzletet kötni, de úgy érezzük, kedvesebbnek tűnünk, ha legalább meghallgatjuk a másikat. Ezzel magunkat is, őt is becsapjuk.
  2. Mely személyes kapcsolataidat nem tartod fenn többé? Kemény dió, tudom, de: bizonyos üzleti, magánéleti kapcsolatok hátráltatnak a fejlődésben, negatív energiákkal terhelnek és leveszik a szemed a célról. Az energia vámpírokat építsd le magadról.
  3. Mely weboldalakat/közösségi oldalakat és videó megosztó portálokat nem látogatsz ezután? Pontosan tudod, miről van szó: remek szórakozás pl. vicces videókat nézni a neten, de ettől te egy jottányit sem leszel sikeresebb. Viszont kevesebb időd és energiád marad arra, hogy megdolgozhass a sikeredért.
  4. Mely pénzek elköltésére mondasz ezután nemet? Azonosítsd a felesleges kiadásokat. Lehet, hogy sokkal olcsóbb, ha otthonról viszed a reggelit és az ebédet a munkahelyedre – akár tízezreket is megspórolhatsz havonta, ha nemet mondasz a drága üdítőkre és szendvicsekre.
  5. Melyik az a szófordulat, amelyre mától kezdve nemet mondasz, nem használod? Ha te is hiszed, hogy gondolataid és kimondott gondolataid, azaz szavaid is alakítják a körülményeidet, akkor milyen kedvenc mondatoktól érdemes búcsút venned? Pár napja hallottam egy beszélgetést: „…Az a baj, hogy…”- ismerős ez a mondatkezdés neked???
  6. Milyen ételekremondasz nemet? Ezt nem is kell részletezni… Az a pár szelet fehér kenyér minden mellé, vagy esti nassolás a sorozatod mellé, hosszú hetek alatt rengeteg kalóriává adódik össze.
  7. Megérdemelt sörözés vagy borozás a nap végén? Heti 1-2 alkalommal beleférhet. Azt kell megkérdezned magadtól, hogy valóban 1-2 alkalom és valóban 1-2 pohár amit megiszol?

 

Persze meg is fordíthatod (sőt javaslom is) a gondolatmenetet: mire mondok igent már holnaptól? Rossz szokások helyébe jó szokásokat kell felvenni és minőségi javulást érhetsz el életed minden területén. Például: az esti sörözés helyett jöhet egy kis mozgás.

Elsőre nehéz lesz? – Igen.
Hozzá lehet szokni??? – Igen.
Jobban fogod magad érezni utána??? -Természetesen igen!.

Tudom, ez nem könnyű feladat, dolgozni kell érte! Ugyanakkor, ha sikerrel jársz akkor büszke leszel magadra és sokkal hatékonyabbnak és sikeresebbnek fogod érezni magad a bőrödben.

Hajrá! Vágj bele már ma!