fbpx

Az elmúlt két hétben sok ilyen mondatot hallottam az utcán, sorban állás közben, ügyfeleimtől…Bárcsak 25 évesen…, ha akkor meglépem ezt…, bátornak kellett volna lennem és belevágni…

Ez sarkallt a mostani írásomra.

Mark Twain mondta: „20 év múlva sokkal jobban fogod bánni azokat a dolgokat, amikbe nem vágtál bele, mint azokat, amikbe belevágtál, de kudarcot vallottál.”

Így azt mondom én is, hogy merjünk álmodni, merjünk nagyot álmodni!

Nagyon fontosak az álmok, ugyanakkor időnként döntenünk kell és bele kell vágni az újba, ismeretlenbe. Lépni kell, tehát az álmokat, céloknak kell felváltaniuk. És ez itt a kulcs! Sokan itt vallanak kudarcot.

Ahhoz, hogy olyan életet élhess, amit elképzelsz magadban, az is fontos, hogy kristálytisztán lásd a különbséget álom és cél között. Az előbbi ingyen van, és nem hoz kézzel fogható eredményt. Utóbbi megváltoztatja az életedet. Hangsúlyozom (ahogy fentebb is tettem), az álmokra is óriási szükség van, hogy megkapd az inspirációt a cselekvéshez, de célokat kell kitűzni ahhoz, hogy az álmokat valóra válthasd.

Íme, 7+1 fontos különbség (a plusz 1 inkább már tanács) célok és álmok között:

1.A cél olyasmi, amiért CSELEKEDNED kell. Az álom viszont olyan dolog, amiről pusztán csak ábrándozol, motoszkál a fejedben. Álmodozni úgyis lehet, hogy a tengerparton heverészel. A célok viszont nem működnek munka nélkül.

2. A célokhoz konkrét határidők tartoznak. Az álmokhoz nem. A kulcskérdés a HATÁRIDŐ: ha az nincs, akár életed végéig vágyakozhatsz, az álmod mindig ugyanolyan távol marad.

3. Az álmok ingyen vannak. A céloknak ára van. A képzelgés nem kerül semmibe: olyan cél viszont nincs, amit ingyen kapnál meg. Időbefektetés, pénz, erőfeszítés, izzadság – te hogyan akarsz fizetni?

4. A célok eredményeket hoznak. Az álmok nem. Meg akarod változtatni az életed? A munkád? Emelni akarod az életszínvonalad? Ehhez célok kellenek. Egyik barátom milliókat keres havonta, mert megcsinálta az a vállalkozást, amelyről korábban csak ábrándozott. Megtette, mert célt tűzött ki. Ha CSAK álmodozott volna, még ma is ott tartana, mint évekkel ezelőtt.

5. Az álmok a képzeletedben élnek. A célok a valóságban gyökereznek. Lehet arról mélázni, hogy te leszel Vasember vagy Wonder Woman – de a célok inkább arról szólnak, amit valóban el tudsz érni. A célok lehetnek – és legyenek is – nagyra törőek, de ne természetfölöttiek.

6. A célokhoz célvonal is tartozik. Az álmok akár örökké tarthatnak. Az álmoknak soha nem kell véget érniük. A céljaidért folyó munkának viszont igen – a leírt pontos határidő napján.

7. A célok összpontosításra sarkallnak. Az álmok nem. Az álmodozás egyfajta sodródás az ábrándok között. A célok fókuszálják a gondolkodást. Az emberi agy problémamegoldásra termett. Adjunk neki mi feladatokat, mielőtt magának kreál megoldandó problémákat.

+1 jó tanács: Célok esetében mindig papíron gondolkodj. Írd le magadnak egészen részletesen és pontosan. Határidők tekintetében is légy teljesen fegyelmezett. Például: fogyok 6 kilót 2020.10.15-ig. Az álmot lehet, hogy másnapra elfelejted, a fenti példát, ha leírtad, biztosan nem. Főleg akkor, ha minden nap leírod magadnak.

Összegezve: álmok és álmodozás nélkül nincs jó célkitűzés. De fontos, hogy lásd – az álmokból célokat kell kovácsolnod és el kell kezdened CSELEKEDNI. Tenni azért, hogy megvalósuljanak.

Úgy is fogalmazhatnék frappánsan, hogy a cél tulajdonképpen határidős álom.