fbpx

Egy korábbi blogomban (Ébredj időben) megosztottam veletek, hogy az Ébredések című nagyszerű alkotás ihletett meg. Nos a mostani hétvége során A remény rabjai dvd lemez akadt a kezembe, pakolás közben. Mivel nagy film és mozirajongó vagyok, ezért emellett a klasszikus remekmű mellett sem tudtam csak úgy elmenni. Így betettem a lejátszóba, és ismételten megnéztem.

Remény és hit, továbbá töretlen kitartás. Ezek a szavak jutottak eszembe a film megtekintése közben.

„Be tudsz szerezni egy érckalapácsot?” – ezzel a kissé furcsa kérdéssel kezdődött el a két főszereplő Andy (Tim Robbins) és Red (Morgan Freeman) kapcsolata a börtönben, ami a hosszú évek során közeli barátsággá alakult át. S ennek a kis érckalapácsnak bizony óriási jelentősége volt Andy börtönéveiben és végül szabadulásában. Bizony azzal a kis, alig észrevehető eszközzel főhősünk kiásta magát a mogorva falak mögül. Mi kellett hozzá? Remény, hit és töretlen kitartás. Az égő vágy, hogy kijusson a magas falak fogságából.

No de mit is adhat neked és nekem ez a film a mindennapokban? Szerencsénkre nekünk nem az a célunk, hogy kijussunk egy rideg börtönből.

Neked mindössze a célokat kell meghatároznod és kellő kitartással és hittel elérni őket. Andy két évtizeden keresztül ásott egy kicsike kalapáccsal. Akkor neked is menni fog, ugye???

A következő lépésben érdemes tisztáznod magadban, miért is ezek a céljaid. Mi a motivációd? Mennyire egyéni a cél, vagy mennyire befolyásolná környezeted? A személyiség biztonság iránti igénye motivál, vagy mélyebb Önvalód kiteljesedése a cél? Nézzünk egy konkrét példát, ami az egyik legszokványosabb legszabványosabb válasz. „Utazni szeretnék, és világot látni.” Itt segíthetnek a már specifikusabb kérdések. Mi ad örömet benne? Más kultúrát, nyelveket megismerni? Megtapasztalni valami újat? A szabadság érzése? S még folytathatnánk. Vagy a másik slágertéma: „Több pénzt szeretnék keresni.” Mit szeretnél a pénzzel? Milyen érzéseket adna számodra? Biztonságot? Kiteljesedést? Önbizalmat? Lehetőségeket? Mit valósítanál meg általa?

Miután ezeket tisztáztad és le is írtad magadnak, már csak el kell indulnod a céljaid felé. Minden nap tégy valamit ezekért a célokért. Mindig csak egy kicsivel többet. Ahogy Andy tette a filmben.

Ismered a találós kérdést…hogy lehet megenni egy elefántot? – Falatonként.

Ezen elv mentén indulj el a céljaid felé, és töretlen kitartással haladj a megkezdett úton. Mindig csak egy kicsivel többet, lépésről lépésre. Higgy magadban töretlenül, tarts ki és oda fogsz érni, ahova vágysz.

Andy végül 20 év alatt ásta ki magát, és érte el a szabadságot, amelyre annyira vágyott!

Te mindössze 5 év leforgása alatt gyökeres változásokat tudsz elérni a céljaid megvalósítása által.

Kezdd el! Vágj bele!

Egy-egy nehéz napon pedig gondolj Andy-re és a 20 évre az érckalapáccsal!