fbpx

Életünket 90-95%-ban kialakult szokásaink alapján éljük. Coaching munkám során gyakran szembesülök azzal, hogy ezzel a ténnyel sokan nincsenek tisztában. A leghatékonyabb módszer, ha valamit szeretnél behozni a mindennapjaidba az, hogy szokást alakítasz ki. Az még kevés, hogy igen ezt tudom, tisztában vagyok vele. El kell kezdeni kialakítani a szokást napról napra. Olyan rutinná kell váljon, mint a reggeli fogmosás, vagy az indítás előtt bekötöm magam az autóban. Ahhoz, hogy egy szokás kialakuljon 21 vagy 30 napot szoktak mondani. Attól függ, hogy melyik nagy személyiségfejlesztő könyvét olvasod vagy hallgatod.

Amire nagyon figyelned kell:

Rossz szokásokat (pl: dohányzás) könnyű felvenni, ugyanakkor nehéz vele együtt élni. Jó szokásokat (pl: minden reggel olvasással indítom a napom) nehéz felvenni, viszont nagyon könnyű lesz vele együtt élni.

Szeretnék most megosztani veled 5 olyan szokást, amelyek szerintem a legjobbak, amiket felvehetsz. Ha ezeket elsajátítod (nekem beváltak és működtek), akkor biztos vagyok benne, hogy igazán sikeres és boldog életet élhetsz.

  1. Fókuszálj az adott feladatra!

Ahhoz, hogy igazán hatékony tudj lenni, el kell érni, hogy egyszerre csak egy feladattal foglalkozz. Ha ugyanis több feladatot végzel párhuzamosan, valójában több időt veszítesz, mint amennyit nyersz, mert egyik feladatot sem végzed minőségi szinten, csupán csak felületesen, ímmel-ámmal, hogy meglegyen. Ha egy munka igazán fontos, muszáj kizárnod a külső tényezőket. Jelölj ki periódusokat, amikor egy-egy meghatározott feladattal foglalkozol, és nem hagyod, hogy más megzavarjon. Hidd el, a végén sokkal hatékonyabbnak fogod érezni magad, mint ha egyszerre több dolgot próbáltál volna végezni.

  1. Tudatos tervezés elsajátítása

A legtöbb ember egyszerűen csak sodródik az árral. Halad a tömeggel, mert az az egyszerűbb. Tanulj meg tervezni, célokat kitűzni és ezeket végre is hajtani. Tudtad, hogy társadalmunkban az embereknek mindössze 3-5%-a rendelkezik konkrét és leírt célokkal? Mit gondolsz, ha te ezek közé az emberek közé tartoznál, akkor sikeresebb és boldogabb lennél a mostani állapotodnál? Azt gondolom, hogy a válaszod igen, az előbbi kérdésemre.

  1. Folyamatos önfejlesztés

Az élet folyamatos tapasztalás, tanulás. A fentebb már említett tudatosság azonban itt is jelentős szerepet játszik. Készen állsz a tudatos és rendszeres önfejlesztésre? Képes vagy tenni magadért minden egyes nap? El kell döntened, hogy most „dolgozol” saját magadon keményen és később pihenhetsz majd a sikereid gyümölcsét élvezve, vagy most inkább lazán élsz bele a nagy világba és hitelt veszel fel az élettől. Előbb-utóbb mindenképpen meg kell fizetni az árat, kérdés, hogy mikor. Inkább most fizetsz ??? Biztosan ismered a tücsök és a hangya történetét. A döntés a te kezedben van.

  1. Pozitív gondolkodás elsajátítása

Bizonyára te is hallottál már róla, vagy már tapasztaltad is, hogy a szavaknak mekkora ereje és jelentősége van. Tipikus példák a gyakran használt negatív szavakra: kudarc helyett tapasztalat, probléma helyett helyzet, “az a baj” mondatkezdés helyett “az a jó”. Érzed a különbséget? Ha tudsz magadra figyelni és szokássá alakítod, hogy folyamatosan a jót keresed minden egyes szituációban, akkor garantálom neked, hogy sokkal jobban fogod magad érezni a bőrödben. Sajnos ránk magyarokra nagyon jellemző az örök kesergés és pesszimista életszemlélet. Légy te az, aki mindig mosolyog és pozitívan látja a világot. Hozd ki az adott napból és magadból a lehető legjobbat.

  1. Helyes időgazdálkodás elsajátítása

Minden egyes nap 24 órából áll mindenki számára. Észrevetted már, hogy az emberek nagy többsége mindig csak rohan mindenhová? Ehhez képest mindig elkésik, megcsúszik, haladékot kér. Én inkább a feladatgazdálkodást használom, mert az idő így is, úgy is eltelik. Vagy hatékony leszel vagy nem, de egy nap mindig 24 órából fog állni. Szó volt már a 2. pontban a célok tervezéséről és végrehajtásáról. Ha vannak/lesznek egészen pontosan megfogalmazott céljaid, akkor bizonyára lesz egy dátum is a cél mellett, illetve pontos feladatlista is. Ebből pontosan tudni fogod, hogy mikor és mit kell tenned azért, hogy elérd a kitűzött célodat.
Ha ez nincs meg, vagy nem lesz meg neked, akkor bizonyára mások fogják tervezni a feladataidat.

Mivel szeretnéd tölteni az idődet? Másoknak szeretnél dolgozni, akiknek konkrét céljaik vannak? Vagy inkább a magad ura lennél… a döntés ismét a te kezedben van!

Nem tudod, hogy…

  • most hogy is állsz magaddal?
  • hol állsz és hová tartasz?
  • hiányzik a tisztánlátás az életedből?

 

Javaslom, hogy töltsd ki ezt a helyzetértékelő kérdőívet! Nézzük meg együtt, hol állsz most jelenleg.

A kérdőív –> IDE KATTINTVA <— nyílik!