fbpx

Egy kapcsolat élettartama nem a véletleneken és szerencsén múlik, hanem azon a két emberen, akik nagy reményekkel vágnak bele egy új románcba. A rózsaszín köd azonban egy idő után elszáll, és a közös életnek nem csak napos, hanem olykor árny oldala is lesz. Tudatos gondolkodással és megfelelő lépésekkel azonban fenn lehet tartani ezt a kapcsolatot.

A téma elismert szakértője Linda Waite, a chicagói egyetem professzora a következőket mondta a témával kapcsolatban (könyve a témában: The case for marriage – A házasságdosszié):

„A házasság olyasmi, mint a mentőmellény vagy a biztonsági öv. Pontosan ugyanabba a kategóriába sorolhatjuk, mint ha egészségesen táplálkozunk, sokat mozgunk és nem dohányzunk. Míg a rossz házasság vagy kapcsolat rongálja az egészségünket, a jó megóv minket a betegségektől.”

 

Nagy igazság ez. Nézzük is meg pontosan milyen statisztikai adatok szólnak a házasság mellett:

 • A házasok tovább élnek
 • Jobb anyagi körülmények között élik életüket
 • Egészségesebbek és boldogabbak
 • Többet keresnek és nagyobb vagyont halmoznak fel
 • Sikeresebbek a gyermeknevelés terén

Természetesen sokan vitába szállnak a fenti idézettel, és az érvekkel a házasság mellett. Manapság a házasságok 50%-a válással végződik…akkor, hogy is van ez?

Itt vissza is kanyarodhatunk ahhoz, hogy két emberen múlik az egész. A kapcsolatok fő megrontója a konfliktusok, és azok kezelése. Tehát nem azzal van a legnagyobb gond, hogy viták és összeütközések merülnek fel egy házasságban, hanem az ezen nézeteltérésekre adott eltérő válaszok okozzák a legfőbb gondot. Férfiak és nők teljesen eltérő módokon kezelik a konfliktusokat és az ebből fakadó stresszt. Ezt felismerve és kellő tudatosságot alkalmazva jól kezelhetőek ezek a kritikus időszakok.

Nézzük meg először, hogy mit ne csináljunk:

 • Ne legyünk túlzottan kritikusok
 • Ne az illető személyét támadjuk
 • Ne legyünk tiszteletlenek a másik féllel szemben
 • Támadásra ne ellentámadás legyen a válaszunk
 • Ne zárkózzunk el örökké a vitás helyzetek elől

A jó kapcsolat egészségesebbé tesz

Ez így leírva nagyon szép, ugyanakkor a megvalósítása már nem is annyira egyszerű. Jómagam közel 6 éve vagyok házas, előtte már hosszú ideje ismertem és kapcsolatban voltam a feleségemmel. Éppen ezért tudom, hogy a jó kapcsolat fenntartása nem egyszerű, sokat kell tenni érte.

Segíteni szeretnék neked ebben! Ezért most megosztok veled 10 dolgot kedves olvasóm, hogy mikre is ügyelj a jó és kiegyensúlyozott házasság érdekében a hétköznapok során:

 1. Figyeljünk oda a másikra: Egy hosszú és fárasztó nap után, vegyük a fáradtságot, hogy meghallgatjuk a párunkat. Ne vágjunk a szavába, ne nyomkodjuk a telefonunkat, és ne éppen ekkor nézzük meg az aktuális híreket a TV-ben. Megértően és figyelmesen hallgassuk végig. A legtöbb esetben mást nem is kell tennünk csak hallgatni.
 2. Bánjunk tisztelettel egymással: Ha egy veszekedés közben durvaságokat vágunk egymás fejéhez, akkor utána legyen bennünk annyi, hogy bocsánatot is tudjunk kérni a másiktól. Illetve a problémáinkat ne teregessük ki a családnak, barátoknak. Ez a másik félnek nagyon megalázó lehet. Ez mindig a két ember belügye kell, hogy maradjon.
 3. Tartsuk észben, hogy miért is szeretjük a másikat: Azon pozitív tulajdonságokat emeljük és értékeljük, amiért beleszerettünk és még mindig szeretjük a másik felet, s ne azokat, amiket nem kedvelünk benne.
 4. Értékeljük az értünk tett fáradozásokat: Mindig köszönjük meg és legyünk hálásak a párunknak, ha meglepett minket valamivel. Soha nem tudhatjuk, melyik nap lesz az utolsó amikor még magunk mellett tudhatjuk. A hála továbbá ismételt jó cselekedetre buzdítja a társunkat.
 5. Maradjunk higgadtak vitás helyzetekben: Ne szólj száj, nem fáj fejem! Tartja a bölcs mondás, és ez az igazság ma is teljesen helytálló. Inkább számoljunk el 3-ig, 10-ig, 20-ig, kinek meddig kell, mintsem egy nagy veszekedést generáljunk pár hirtelen haragból kimondott szó miatt.
 6. Bocsássunk meg minél hamarabb: Fentebb a bocsánatkérésről már volt szó. Ez azonban az egyik fele a dolognak. A másik az, hogy el is tudjuk engedni ezeket a sérelmeket. A múlt felidézése újra és újra senkinek nem lesz jó. A megbocsátás és elengedés, főként Önös érdek!
 7. Pozitívan álljunk az élet és a kapcsolat kihívásaihoz: Alap igazság, hogy az fog történni velünk, amit a leginkább várunk. Úgy is fogalmazhatok, hogy azzá leszel, amire gondolsz! Ebből fakadóan mindig a legjobbat várjuk a kapcsolattól és az élettől. A negativitást hagyjuk meg másoknak.
 8. Az idegesítő szokások kezelése: Bizonyára mindenkinek meg vannak a sajátos dolgai. Ezeket minden nap felemlegetve magunkat és párunkat az őrületbe tudjuk kergetni. Mivel egy felnőtt embert megváltoztatni nem lehet, ezért fogadjuk el ezeket. Lépjünk ezen túl. Magunkba nézve bizonyára látjuk a saját „furcsaságink”.
 9. Dolgozzunk saját magunkon: Az élet egy véget nem érő tanulási folyamat. Magunkat fejlesszük és képezzük tovább. Személyiségünk fejlődése kihatással lesz kapcsolatunk minőségére is.
 10. Kölcsönösség, csapatjáték: A jó párkapcsolat alapja az adok-kapok. Két ember egy csapatot alkotva dolgozik a közös sikerekért. Ilyen felállásban a boldogság garantált lesz.

Nemrégiben tartottam egy előadást a párkapcsolati stresszkezelés kapcsán. Egy ide vonatkozó részletet szeretnék most megosztani veled. A videót ide kattintva éred el!

Egy kapcsolat lehet a nyugalom és béke szigete, és a stressz nagy forrása is. Az, hogy milyenné válik csakis azon a két emberen múlik, akik ezt a párt alkotják. Javaslom, hogy a fenti 10 tényező figyelembe vételével és betartásával törekedjünk arra minden nap, hogy a nyugalom és harmónia szigete fogadjon minket hazaérve, egy hosszú és fárasztó nap után!